Sorala dotter till Toria - Kvinna, 21 år gammal. Skrivare från Nochet i Esrolia
Sorala dotter till Toria – Kvinna, 21 år gammal. Skrivare från Nochet i Esrolia

Om något såg Nochet större och mer trångt ut än för tre år sedan. Handlare från avlägsna länder och över haven stod axel mot axel med flyktingar från krigen, troll från Shadow Plateau, och stolta ormprestinnor, och helgedomar till främmande gudar stod bredvid utsmyckade tempel till jordens gudinnor och Lightbringers. Själva luften var rik med doften av parfym, krydda, rökelse, och mer stickande lukter.

Sorala hade dragit sig tillbaka de senaste veckorna i Temple of Knowledge, för att skaffa kunskap om det antika templet i Snakepipe Hollow. Medan de andra förlustade sig i Nochets nöjen och under (och min syster hade gått på pilgrimsfärd till det stora templet av Ernalda), blev jag rastlös och tillbringade min tid bland mina medtrogna av Orlanth, täckt med aska från begravningsbålen. Min ande reste med vindarna, min kropp skyddad av Black Vanadis.

Vostor son of Pyjeem -Male, 21 years old. Heavy infantry soldier from Dunstop_in Lunar Tarsh
Vostor son of Pyjeem -Male, 21 years old. Heavy infantry soldier from Dunstop_in Lunar Tarsh

Under en av mina allt mer sällsynta utflykter från Orlanth’s Hill, kom Vostor till mig. ”Vi dödliga kan ha något av intresse för min Lady of the Winds,” sade han med vänligt hån.

Sorala har lärt sig att de register hon söker togs till City of Wonders för århundraden sedan av God-King.

Hur är det av intresse? Det låter som en återvändsgränd.

Vostor rynkade pannan. ”När den White Bear plundrade City of Wonders, blev God-King’s bibliotek plundrat av Wolf Pirates och andra äventyrare.

Så, registren är borta för alltid?

”Inte nödvändigtvis. Sorala säger att hon känner till en meldek—en gudlös trollkarl—vars magi kan kunna hitta informationen vi söker.”

Trollkarlens namn var Damastol, och han kom från Nolos i det Fjärran Västern. Han bodde utanför Harst Gate i främlingars enklav som gemensamt kallas Meldektown. Västerlänningarna segregate sina trollkarlar från resten av befolkningen, fängslar dem med otaliga tabun, kanske så att de inte har några distraktioner från sina eldritch konster. Damastol var en lång, skäggig man som aldrig tog av sig sin höga, koniska hatt.

Vasana in Nochet visting the sorceror Damastol
Vasana in Nochet visting the sorceror Damastol

Damastol sade att genom sin behärskning av de arkaniska konsterna, kunde han hitta det vi letade efter, bevis, hånade han, på logikens och den mänskliga viljans överlägsenhet. Jag ogillade honom nästan omedelbart.

Ändå var hans magi effektiv. Med en båtsmans karta över Choralinthor Bay och ett pendel, pekade han på en ö precis söder om träsket under Shadow Plateau.

Frog Island,” förklarade Damastol. ”Det ni söker finns på den mellersta udden där.”

Intressanta Platser i Nochet

Nochet är den största, rikaste och mest kosmopolitiska staden i Dragon Pass med fler än 100 000 invånare. Den är känd för sina många stora tempel tillägnade jordgudinnorna samt andra Orlanthi och främmande gudar.

The Harbor Market of Nochet is the greatest maritime commercial center in Glorantha
The Harbor Market of Nochet is the greatest maritime commercial center in Glorantha
  • Dormal Temple markerar platsen där den första sjöresan började, vilken övervann Stängningen. Det är heligt för sjömän över hela världen.
  • Grace Temple är det största Ernalda-templet i Nochet och ett av de största i världen med hundratals prästinnor.
  • Great Hospital är det största Chalana Arroy-templet i Glorantha och bemannas av Sisters of Mercy.
  • Great Library är det största tempelbiblioteket tillägnat Lhankor Mhy i Glorantha.
  • Harbor Market är den rikaste Issaries-marknaden i Glorantha, berömd för sina massiva statyer av Goldentongue och hans två söner. Varor och handlare från hela världen kan hittas där.
  • Sacred City är tempelpalatset för drottningen av Esrolia som också är översteprästinna av Ernalda för staden. Queen Samastina gör anspråk på sakrala rättigheter som inte hävdats sedan Storm Age.